Cechovní normy mají pomoci s kvalitou potravin

Šunka je podle kvality dělena do různých tříd a i přes skeptické předpovědi se spotřebitelé naučili orientovat se v nich a vybrat si to, co chtějí - a překvapivě chtějí kvalitu. Přinejmenším tu střední. U ostatních potravin bohužel podobné rozdělení neexistuje. Potravinářská komora se rozhodla tento stav změnit a již rok pracuje na nových cechovních normách. Systém se inspiruje v bývalých Československých státních normách (ČSN), ale jejich princip podstatně zjednodušuje a zprůhledňuje,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová.

Zatím jsou zpracovávány normy pro část lahůdek, mléčných a masných výrobků nebo nealkoholických nápojů. Cechovní normy komora postupně zveřejňuje na svých webových stránkách, takže si je každý zájemce může přečíst. Pokud se producent rozhodne své potraviny podle cechovních norem vyrábět a označovat, bude ale muset počítat s kontrolami ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Sankcí za porušování bude vyřazení výrobce nebo výrobku ze seznamu těch, kteří pracují podle cechovních norem. A protože jde o závazný dokument, bude se jednat i o klamání spotřebitele se všemi důsledky,“ dodala Večeřová.
Zdroj: Potravinářská komora