Ceny znovu klesly

Pokles cen pokračuje. Po snížení ceny v předchozím týdnu o 8 centů došlo k další redukci. Pro příští týden byla vyhlášena cena 1,58 €/kg JUT za tepla. To znamená odečet dalších čtyř centů. Kromě Německa snížilo cenu i Dánsko. V jeho případě platí cena 10,50 Dkk/kg. Pokles zapadá do tradičního sezónního běhu cen. Nabídka jatečných prasat se zvedá a zároveň se zpomaluje odbyt. Doba grilování minula a evropská spotřeba vepřového klesá. Zároveň s tím se zpomaluje tempo vývozu do Asie. Na trhu je proto přetlak jatečných prasat a toho využívají jatka ke snížení cen.

Signál, který vydala německá cena v minulém týdnu, následovala většina zemí a napříč Evropou tak vládne na trzích pesimistická nálada. Jedinými zeměmi, které tomuto trendu odolaly je Polsko (+1,5 groše), Itálie (+1,3 centu) a Holandsko (beze změny).

Ještě v minulém týdnu u nás platila cena prakticky shodná s tou, za kterou se prodávala jatečná prasata prakticky celé prázdniny. V průměru bylo za prasata ve třídách SEU placeno přesně 44 Kč/kg. Další vývoj bude ale jistě kopírovat zahraniční vývoj. Pro příští týden vyhlásila veškerá sledovaná jatka shodnou cenu - 42 Kč/kg JUT.

-JS-