Jatečná prasata opět na sestupu

Po dvou týdnech bez pohybu ceny se obnovil pokles německé vyhlašované ceny. Jatečná prasata se budou v příštím týdnu prodávat o dalších 5 centů levněji - tedy za 1,45€/kg. Pokles se navíc obnovil i v Dánsku (-20 ore). To vše navzdory předpovědím analytiků o poměrně stabilní situaci.

Další zakolísání trhu bylo zřejmě rozpoutáno jižními zeměmi. Zatímco v Německu, Holandsku a Belgii byl minulý týden klid a nabídka s poptávkou přibližně vyrovnané, na jihu pokračoval pokles. Ve Španělsku, které hraje z pohledu chovu prasat velmi významnou roli, se snížila cena více než o 3 centy. Podobně na tom bylo i Portugalsko a pokles, byť nižší, vykázala i Itálie.

Tento vývoj dopadl i na tuzemský trh. Zatímco v minulém týdnu se ceny prakticky nepohybovaly, pro příští týden se vydaly směrem dolů. Mezi jednotlivými porážkami je navíc poměrně velký rozdíl. Rozpětí je dvě koruny. Jatka Český Brod vyhlásila cenu 40 Kč/kg. Kostelecké uzeniny budou za jatečná prasata platit 39,50 Kč/kg. Jatka Příbram nabízí dodavatelům 39,30 Kč a Jatka Blovice 38,50. Ještě vyšší tlak je na Moravě, kde se ceny pohybují okolo 38 Kč.

-JS-