Svátek ukončil pokles

Tento týden Německo nevyhlásilo novou cenu. Stalo se tak proto, že právě na středu vyšel svátek Všech svatých. Cena vyhlášená minulý týden tak zůstává v platnosti i pro ten příští. Přesto zůstávala celá Evropa ve znamení poklesu. Výjimkou bylo jen Holandsko a Itálie, kde se cena prakticky nezměnila.

Dokladem toho, jak rychle cena jatečných prasat klesá, je skutečnost, že poprvé od května 2016 se cena živých prasat dostala v některé ze zemí EU pod hranici 1 €. V Belgii bylo v minulém týdnu vypláceno za jatečná prasata jen 0,99€/kg živé hmotnosti.

Pokles na našem trhu je pozvolnější, než je tomu u našich konkurentů v západní Evropě. V minulém týdnu klesla v průměru o 20 haléřů, což není nijak významné. Ve srovnání s loňskem je rozdíl mírně vyšší než 2 Kč/kg JUT. V příštím týdnu bude vývoj u nás různorodý. Některá jatka cenu nemění (Kostelecké uzeniny 39,50 Kč, Jatka Blovice 38,50 Kč, či většina moravských jatek 38 Kč). Jiná cenu mírně snižují - Jatka Český brod o 50 haléřů na 39,50 Kč a Jatka Příbram 39 Kč/kg. Celkově se tedy ceny pohybují od 38 po 39,50 Kč/kg JUT.

-JS-