Africký mor prasat je pořád velkým nebezpečím

Ačkoli by se podle mediálního zájmu mohlo zdát, že africký mor prasat je věcí minulosti, není to v žádném případě pravda. Skutečný stav je možná ještě komplikovanější, než před dvěma měsíci. Hlavním důvodem je pohyb divokých prasat. Ten je způsoben jednak nástupem říje u divočáků a jednak tím, že potrava a kryt z většiny polí již zmizely.

V nejrizikovější (červené) oblasti, která je ohraničena elektrickými ohradníky, působí policisté, kteří střílí černou zvěř s použitím jinak zakázané techniky - s tlumiči a noktovizory. Využívají také vrtulník a automobily s termovizí. Až dosud se jim podařilo odstřelit 143 kusů a dalších 45 zvířat bylo odchyceno. Varováním musí být to, že tři z nich byly serologicky pozitivní na AMP. Znamená to, že tato zvířata mor prodělala, přežila a stala se bacilonosiči. Zabránit migraci jejich migraci je a bude hlavním cílem všech opatření.

Dalším varováním musí být i posun nálezů uhynulých prasat směrem k západní hranici červené zóny. Jen v posledních několik dnech byly v této oblasti nalezeny dvě skupiny zvířat uhynulých na AMP. Celkový počet pozitivních úhynů tak dosáhl 119 kusů.

Zdroj: SVS