Stabilita konečně dorazila i k nám

Již více než měsíc se cena jatečných prasat v Německu nemění. Po rychlém poklesu na konci léta tak přišla do západní Evropy stabilita, která se k nám dostává teprve nyní.

Vyhlášená cena v Německu dál zůstává na 1,45€/kg JUT za studena a na to navazuje vývoj v celé Evropě. Všechny významné produkční země nechávají cenu beze změn. Nabídka jatečných prasat na evropském trhu je velmi vysoká. Zároveň však přichází sezónní špička v poptávce, takže jsou všechna prasata odbývána bez jakýchkoli odkladů.

V minulém týdnu stále ještě cena na našem trhu mírně klesala. V průměru se ve třídách SEU snížila o 34 haléřů na 37,91 Kč/kg. Celoroční výsledek je, díky vysoké ceně v prvním pololetí, stále ještě poměrně dobrý. Chovatelé v průměru dostávali 42,61 Kč/kg. To je o 3,80 Kč víc, než ve stejné době loňského roku.

Pro příští týden se však již zdá, že lepší nálada dorazila i k nám. Prakticky všechna sledovaná jatka nechala cenu beze změn. Moravská jatka tak budou platit 37 Kč/kg, Jatka Příbram 38 Kč a Jatky Český Brod spolu s Kosteleckými uzeninami 39 Kč.

-JS-