Některá jatka u nás dál snižují cenu

Ačkoli situace v Evropě je velmi stabilní a cena se prakticky nikde nehýbe, v České republice se některá jatka rozhodla snížit vyhlášenou cenu.

Za našimi západními hranicemi se zdá, jako by ceny jatečných prasat s přicházejícím chladným počasím zamrzly. Německá cena vyhlášená pro příští týden se opět nemění a zůstává bez pohybu již sedmý týden. Chovatelé tak budou dodávat na jatka za 1,45€/kg JUT v teplém. Stejně bez pohybu jsou i ceny v ostatních zemích EU. Předvánoční trh dál bez problémů absorbuje nadprůměrnou nabídku jatečných prasat. Porážky jatečných prasat v Německu jsou na stejné úrovni, na které byly přesně před rokem. Tehdy ale trh nebyl schopen všechna prasata uplatnit a výsledkem byl výrazný tlak na snižování cen. Díky dobrému odbytu však letos zůstávají podmínky výkupu poměrně dobré.

Po deseti týdnech nepřetržitého poklesu se cena jatečných prasat konečně zklidnila i u nás. V minulém týdnu jsme se tak připojili k celoevropskému vývoji. Většina sledovaných jatek se přizpůsobuje vývoji v zahraničí a ceny nemění (Jatka Příbram 38 Kč, Jatka Blovice 37,50 Kč, moravská Jatka 37 Kč). Dvoje významná jatka, která měla cenu mírně vyšší, se však rozhodla cenu snížit. Maso Planá i Český Brod zlevňují o korunu a budou tak vyplácet základní cenu 38 Kč/kg.

-JS-