Cena jatečných prasat opět klesá

Po dvou měsících bez pohybu, tento týden německá vyhlášená cena klesá o 5 centů na 1,40€/kg. Ačkoli bývá Německo většinou zemí, kterou ostatní následují, vyšel tentokrát zřejmě podnět k zlevňování ze sousedního Nizozemí. Již v průběhu týdne totiž holandský VION snížil cenu o tři centy. Přestože byl podle analytiků trh na počátku týdne vyrovnaný, způsobil nepokoj v Holandsku snížení ceny.

Pokles cen u nás se však sotva zastavil (v minulém týdnu prodávala za 37,91 Kč/kg - tedy za stejnou cenu jako v týdnu předchozím) a už skok německé ceny znovu způsobuje problémy. Pro příští týden vyhlásila všechna jatka v Čechách, z nichž máme informace (Kostelecké uzeniny, Jatka Český Brod, Jatka Příbram) cenu 37 Kč. Na Moravě je situace ještě komplikovanější a jatka nabízejí 36 Kč/kg.

Ačkoli je cena výrazně nižší, než touto dobou v roce 2016, bude celoroční výsledek mnohem lepší. V tomto okamžiku je celoroční průměr na úrovni 42,33 Kč a protože do konce roku zbývají jen 3 týdny, dá se očekávat, že celoroční cena skončí přibližně na úrovni 42 Kč/kg.

-JS-