Co bude s jatečnými prasaty v novém roce?

Pokud by se dalo soudit podle německého vývoje v prvním lednovém týdnu, měla by nastat stabilita. Vyhlášená cena navázala tam, kde na konci roku 2017 skončila a v příštím týdnu se budou jatečná prasata prodávat opět za 1,37 €/kg. Tomu se podřídil vývoj i ve většině ostatních zemí. Pokles byl zaznamenán jen v Nizozemí a Španělsku (v obou případech -1 cent).

Proti tomu náš trh stále klesá. V týdnu mezi svátky klesla cena o dalších 27 haléřů, takže rok končil s průměrem tříd SEU na úrovni 37,17 Kč. Konečná průměrná cena byla, díky dobrému prvnímu pololetí, mnohem lepší - 42,13 Kč/kg. To je o 3,30 Kč více než v roce 2016.

I u nás se však vývoj postupně uklidňuje a přinejmenším část jatek nechává cenu beze změny. Jatka Český Brod i Kostelecké uzeniny nechávají cenu na úrovni 37 Kč stejně jako Jatka Blovice. Příbram bude vyplácet základní cenu o 50 haléřů nižší - tedy 36,50. Směrem na východ se projevují problémy způsobené africkým morem prasat. Na Moravě budou proto chovatelé dostávat mezi 35 a 36 Kč/kg.

-JS-