Prioritou nového ministra je silný rozpočet

Za svůj hlavní úkol považuje ministr zemědělství Jiří Milek vyjednat nový rámec evropské zemědělské politiky se silným rozpočtem, důrazem na udržitelnost a konkurenceschopnost, s úzkým propojením na vědu a výzkum, důrazem na inovace a precizní zemědělství, ale i udržením sociálního aspektu. Zasadit se chce také o to, aby nová dotační pravidla Evropské unie respektovala pozici českého zemědělství v EU.

Vedle podpory české produkce, posílení výroby a ochrany českého trhu před dovozy, chce ministr Milek rovněž dále usilovat o zvyšování proexportní politiky státu hlavně u produkce s vyšší přidanou hodnotou.

„V Unii by se měla narovnat výše národních dotací mezi jednotlivými státy. Budu se rovněž snažit udržet silný rozpočet českého zemědělství a s ním i výši národních podpor,“ řekl nový ministr zemědělství Jiří Milek. „Nerozlišuji zemědělce podle velikosti či formy podnikání, ale podle dosahovaných výsledků, ať už jsou to výrobní aspekty, nebo kvalitní péče o krajinu,“ dodal ministr Milek.

Za další důležité body své práce ve funkci ministra považuje inovace, péči o životní prostředí s respektováním potřeb krajiny a důraz na rozvoj venkova. Za zásadní také považuje nalezení společné komunikace mezi všemi partnery a organizacemi sektoru.

MZe