Cena se dál snižuje

V prvním týdnu letošního roku dorazilo na náš trh uklidnění. Od té doby přišly z Německa bohužel opět špatné zprávy.??? Při posledním vyhlašování cen došlo k poklesu o 3 centy. Prasata jsou tak momentálně prodávána za 1,34 €/kg JUT za tepla.

Snížení je způsobeno momentálním nadbytkem prasat. Porážkové týdny byly v poslední době nestandardní a prakticky v každém chyběl nějaký den. V porovnání s loňskem bylo poraženo výrazně méně prasat (51 týden -9,5%; 52 týden -15,2%). Z toho vznikl převis nabídky jatečných prasat, který musí být postupně zpracován.

Vývoj v zahraničí se odrazil i ve vyhlašovaných cenách a na počátku zmiňované uklidnění již neplatí. V tomto týdnu budou jatečná prasata u nás vykupována o korunu levněji, než v minulém týdnu. Kostelecké uzeniny vyhlásily cenu 36 Kč/kg v čemž tak, jako obvykle není zahrnuta doprava, kterou hradí chovatel. Stejnou cenu nabízí i jatka Český Brod, která však dopravu hradí. Příbram i Blovice budou v tomto týdnu vyplácet základní cenu 35 Kč/kg a moravská jatka nabízí cenu v rozpětí 34 až 35 Kč/kg.

-JS-