Velká jatka zavelela k útoku

Počátek roku je pro chovatele velmi nepříznivý. Celý evropský trh s jatečnými prasaty je pod tlakem a cena rychle klesá. V minulém týdnu troje velká jatka (Toennies, Westfleisch a Danish Crown) neakceptovala vyhlášenou cenu a razila si vlastní politiku s ještě vyšším snížením ceny. To vyústilo v další pokles. Vyhlášená německá cena se snížila o 4 centy, což znamená, že se jatečná prasata budou v Německu prodávat za 1,30 €/kg JUT za tepla. Všeobecné zlevňování se tentokrát týká i Dánska, kde cena spadla na 8,7 DKK. Ceny se tak již blíží úrovni, na které byly v průběhu katastrofálního období v prvním pololetí roku 2016.

Situace v ČR je ještě o to horší, že je koruna výrazně silnější než dříve. Proti problematické době na přelomu let 2015 a 2016 je o 1,50 Kč pevnější. Ceny u nás v minulém týdnu klesly pod hranici 36 Kč/kg. Přitom se ale zdá, že nejde o poslední pokles.

Pro příští týden se vyhlášené ceny posunují opět směrem dolů. Kostelecké uzeniny vyhlásily 36 Kč/kg a jatka Český Brod 35 Kč/kg. Jatka Příbram budou platit základní cenu 34 Kč/kg stejně jako jatka Blovice. Na Moravě je cena ještě nižší a pohybuje se od 33 do 34 Kč/kg. Blížíme se tak k cenám, které platily před dvěma lety a před tím až v roce 2011.

V minulém vydání Vepřovinek se vyskytla v informaci o cenách chyba. Jatka Český Brod dopravu chovatelům nehradí. Za chybu se omlouváme.

- JS -