Německá cena se uklidnila. Co na to náš trh?

Snižování německé vyhlášené ceny se zastavilo. Stejně jako v minulém týdnu budou jatečná prasata v dalších sedmi dnech prodávána za 1,30€/kg JUT. Projevilo se tak vyrovnání nabídky a poptávky. Dánská vyhlašovaná cena naproti tomu znovu klesla. Tentokrát to bylo o 20 ore, což odpovídá necelým třem eurocentům. Přesným opakem evropských trendů je vývoj ve Spojených státech, kde ceny v posledních týdnech rostou a jsou nad dlouhodobým průměrem.

Náš trh v minulém týdnu kopíroval zahraniční vývoj. Ve srovnání s minulým týdnem byla prasata prakticky o korunu levnější. V průměru se totiž prodávala ve třídách SEU za 34,93 Kč/kg. Snižování ceny trvá, s malými přestávkami, už půl roku. Na konci června loňského roku dosáhla cena svého vrcholu a prasata byla prodávána za více než 46 Kč/kg. Rozdíl proti současnému stavu je tedy více než 11 korun na každém kilogramu.

Reakce na vývoj v Německu je ze strany našich jatek smíšená. Část jatek nechává cenu beze změny (Kostelecké uzeniny 35 Kč/kg, Český Těšín 33 Kč/kg). Další pokračují v mírném snižování cen. O 50 haléřů nižší částku budou vyplácet jatka Český Brod (34,50 Kč/kg), Blovice i Příbram (33,50 Kč/kg). Podobně i jatka na Moravě mají cenu v průměru 33 Kč.

-JS-