V posledním čtvrtletí výroba vepřového znovu klesla

Dosavadní trend snižování výroby vepřového masa se bohužel nezměnil. Podle informací, které zveřejnilo ČSÚ bylo na jatkách v roce 2017 poraženo 2 337,8 tis. prasat (-3,7 %). Vzhledem ke snížení porážkové váhy byl propad produkce z pohledu objemu masa ještě o něco vyšší - 4,2%. Na domácí produkci má stále velmi negativní vliv zahraniční obchod. jeho schodek (-228 189 tun) se meziročně mírně prohloubil (o 5 147 tun); dovoz činil 263 787 tun (+1,5 %), vývoz 35 598 tun (-3,1 %). Vepřové maso se dováželo z Německa, Španělska, Polska a Belgie; největším odběratelem bylo Slovensko.

Z pohledu spotřeby si vepřové, v porovnání s ostatními druhy masa, stále udržuje pozici nejprodukovanějšího masa na našem trhu. Výroba hovězího klesla ještě více (-5,9%). Hlavním konkurentem je ale drůbeží maso, vůči němuž došlo k mírnému zhoršení pozice. Na rozdíl od vepřového totiž jeho produkce rostla (+1,5%).

Informace o spotřebě bohužel za produkčními daty pokulhávají. Proto jsou nyní k dispozici pouze čísla z roku 2016. I z tohoto pohledu si vepřové maso udrželo svoji pozici. Téměř polovina veškerého spotřebovaného masa stále připadá na vepřové. Jeho spotřeba se sice snížila, ale jen nepatrně. Každý Čech tak spotřebuje 42,8 kg vepřového masa. I přes nárůst obliby je za ním drůbeží maso výrazně pozadu (26,8 kg).

Zdroj: ČSÚ