Co čekat od prvního pololetí?

Holandská banka Rabobank je známa svým zaměřením na zemědělství a jeho velmi dobrou znalostí. Z ní vychází pravidelné výhledy, které banka vydává. Po velmi špatném druhém pololetí loňského roku zřejmě všichni chovatelé prasat čekají na odhady dalšího vývoje.

I první čtvrtletí letošního roku bude ve znamení boje o asijské trhy mezi USA a Evropou. Zatímco ve Spojených státech jsou lámány rekordy zahraničního obchodu, EU přišla ve druhém pololetí, vinou vysokých cen, o část zahraničních trhů. Snížení ceny, které proběhlo by ale mělo působit stimulačně. Přesto bude první čtvrtletí pro chovatele prasat v EU obdobím přetlaku jatečných prasat a dobou, kdy je nutno počítat s nižší cenou.

Ze zprávy Rabobank se dá očekávat, že se rychlé snižování dovozů do Číny zastaví a v roce 2018 se čínská poptávka opět mírně zvýší. Důvodem je pokles stavů způsobený přísnějším uplatňováním pravidel ochrany životního prostředí. Po relativně krátké době se ale podniky v Číně s tímto problémem vypořádají a dojde k dalšímu postupnému zvyšování produkce a snižování potřeby nákupu ze zahraničí.

Zdroj: Rabobank