Čeští řezníci připlácejí za prasata jen neochotně

Rychlý růst vyhlášené ceny se nezastavil ani tentokrát. Pro příštích sedm dní bude v Německu platiti základní cena 1,55 €/kg JUT. Znamená to zvýšení o dalších 5 centů. Výrazné navyšování přivádí cenu na úroveň, kde byla v průběhu loňského září. K pozitivnímu vývoji se připojuje i Dánsko, kde cena jatečných prasat rostla o 20 ore (2,7 centu).

Po měsíci se konečně růst cen jatečných prasat dostal i na náš trh. V průběhu osmého týdne se cena zdvihla o více než korunu. K navýšení průměrné ceny došlo poprvé od loňského pololetí! Od té doby prasata zlevnila o téměř 13 korun na kilogramu. Start letošního roku byl pro chovatele prasat velmi nepříznivý. Za prvních osm týdnů se prodávala prasata v průměru za 34,41 Kč/kg. Na počátku roku 2017 to přitom bylo 40,71 Kč. Rozdíl je tedy plných 6,30 Kč.

Ačkoli se cena u nás začala zvyšovat až výrazně později, než v západní Evropě, už pro tento týden se část jatek zdráhá v trendu pokračovat. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod zůstávají na ceně 37 kč/kg, která platila i v uplynulém týdnu. Na tuto cenu se dostala i jatka Příbram (+1Kč) a krok takřka srovnala i jatka na Moravě, kde se cena pohybuje v rozmezí 36 až 36,50 Kč/kg.

-JS-