Rusko překvapivě zvyšuje vývoz vepřového

Jedinými informacemi, které se v poslední době objevují o ruském chovu prasat, jsou ty o africkém moru prasat. Určitě ale nejde o jedinou zajímavou věc. Již od počátku potravinového embarga se Rusko rozhodlo prudce navýšit svojí soběstačnost ve vepřovém mase a z tohoto cíle až dosud neslevilo. Je třeba říct, že dosavadní výsledky jsou pozoruhodné.

Ještě před deseti lety bylo v Rusku ročně vyrobeno přibližně 2 miliony tun vepřového masa a další milion tun byl dovážen. Po zahájení obchodních blokád s EU a Spojenými státy se dovážený objem drasticky snížil a byla zahájena masivní podpora výstavby nových chovů. Ta vedla ke zvyšování výroby o 5-10% ročně a nyní Rusko produkuje (podle informací ruského ministerstva zemědělství) 3,34 mil. tun. To tedy představuje zvýšení výroby o více než 50%.

Ambicí Ruska navíc je stát se exportérem. Do roku 2020 by chtělo dosáhnout plné soběstačnosti a výroby 4,2 mil. tun vepřového. Export sice zatím není nijak významný (74 tis. tun ročně), ale přesto již dnes postupně roste. Zatím sice nejsou objemy nijak významné, ale přesto se ruským producentům daří zachytit se na trzích v Hong Kongu, Japonsku a na Ukrajině - tedy na trzích, kam se snaží vyvážet i exportéři z EU.

Zdroj: ThePigSite