Jak souvisí hliník a prasata?

Světovými médii hýbe informace o obchodní válce mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Jedním z kroků Donaldem Trumpem avizované politiky "Amerika především" bylo zavedení cel na ocel a hliník, na což bezprostředně navazovala čínská odpověď. Od pondělí je tak celá řada výrobků z USA, mezi něž se počítá i vepřové maso, zatížena clem. V případě vepřového dokonce 25%.

Pro chovatele prasat je přitom čínský trh životně důležitý. Jde o největšího světového dovozce vepřového masa, s jehož poptávkou stojí a padá cena na trzích. Chovatele prasat v USA tak zřejmě čeká neradostné jaro. Situace bude o to komplikovanější, protože chovatelé, v reakci na dobrý odbyt do Číny, zvýšily stavy na rekordní úroveň. Pro evropské chovatele jde naopak o dobrou zprávu. Spojené státy americké jsou na tamějším největším konkurentem EU. Čtvrtinové zdražení americké produkce se tak zřejmě projeví ve zvětšené poptávce po vepřovém z Evropy.

Paradoxem zůstává, že Donald Trump získal velké množství voličů ve venkovských oblastech. Právě na ně teď dopadne nejtvrději realizace jeho politiky. Cla se totiž netýkají jen vepřového masa, ale i šumivých vín, ovoce a ořechů.

-JS-