Obchodní válka se může prohloubit

Spor mezi USA a Čínou, který vyústil v uvalení cel na řadu zemědělských komodit a mimo jiné i vepřové maso, se může ještě dál prohlubovat. Objevily se informace o možném rozšíření počtu postižených komodit a zahrnutí mezi ně i komoditu sójových bobů a dalších sójových produktů.

Pokud by k takovému kroku došlo, mohl by mít dopad i na chov prasat. USA totiž na čínský trh dodávají přibližně 35 milionů tun sójových produktů ročně a nahradit úplně takovéto množství je prakticky nemožné. Dá se proto očekávat, že by stoupla cena sóji v jihoamerických zemích, odkud je dovážen zbytek, a to by zároveň vedlo ke zdražení tamější produkce jatečných zvířat. Cla na sóju by tak mohla poměrně výrazně zamíchat kartami, způsobit zlevnění americké sóji na evropských trzích, a naopak zdražení konkurenční produkce prasat v Jižní Americe. Oba efekty jsou pro evropský chov prasat pozitivní.

Obchodníci však varují před přeceňováním efektů cel. V tomto okamžiku se nedá odhadnout, jak budou probíhat jednání a jak dlouho zůstanou cla v platnosti, ani jaké "náhradní cesty" si obchodníci s jatečnými prasaty najdou.

Zdroj: AllAboutFeed.com