Problémy na trhu s jatečnými prasaty se stupňují

Německá vyhlášená cena se snížila o pět centů. Pro chovatele prasat se jedná o velmi tvrdou ránu. Za posledních deset let totiž byla cena v tuto dobu jen dvakrát pod současně platnou hrající 1,37 €/kg. Naposledy se to sralo v roce 2016, kdy bylo katastrofální první pololetí zachráněno extrémně vysokou cenou ve zbytku roku. Letos se však žádný podobný "zázračný" obrat neočekává a chovatelé se tak dívají do budoucnosti s netajenou obavou.

Na našem trhu klesala cena dokonce i v minulém týdnu, kdy EU většinou stagnovala. Zlevnění nebylo nijak zásadní (-20 haléřů), ale přesto ukazuje, že o jatečná prasata je malý zájem. Srovnání se sedmnáctým týdnem loňského roku ukazuje rozdíl více než 9 Kč/kg a nůžky stále více rozevírají. Průměr od počátku roku je ve třídách SEU na úrovni 34,92 Kč/kg. To je o 6,60 Kč méně než loni.

Po snížení cen v Německu a dalších okolních zemích reagovala jatka prudkým poklesem vyhlašovaných cen. Příští týden tak budou Kostelecké uzeniny vykupovat za 34,50 Kč/kg (-1,50 Kč). Stejnou cenu nabídnou i jatka Český Brod, kde cena klesla jen o 50 haléřů. Korunové zlevnění je hlášeno i z Moravy, kde se cena dostala na 33,50 Kč/kg.

-JS-