Přichází obrat k lepšímu?

Letošní jaro je až dosud pro chovatele prasat velmi depresivní. Nyní se zdá, že by mohla svítat naděje na zlepšení. Svátky, které jsou na začátku května v celé Evropě, významně snižují počet porážkových dnů. To má vždy vliv na vývoj ceny. Letos, při komplikované situaci, byl výsledek mnohem výraznější než jindy. Ve středu vyhlášená německá cena již ale ukazuje zlepšení. Zvýšila se o 5 centů na 1,42 €/kg.

Ještě před ohlášením pozitivní změny v Německu nabralo snižování ceny jatečných prasat u nás vyšší tempo. Po měsíci, kdy prasata zlevňovala pomalu (tempem maximálně několika haléřů), byly poslední dva týdny ve znamení rychlé změny. V osmnáctém týdnu téměř 40 haléřů a v tom minulém dokonce o více než korunu. V průměru se tedy jatečná prasata ve třídách SEU prodávala již jen za 33,46 Kč/kg JUT za studena.

Pro příští týden se vývoj u nás dělí. Část našich jatek na zvýšení ceny nereagovala a nechala cenu beze změn, další naopak cenu mírně zvýšili. Mezi ty druhé patří Maso Planá a Jatka Český Brod. Obě jatka posunula cenu jatečných prasat na 35 kč/kg. Mezi ty, kteří naopak nic nezměnili, patří Jatka Blovice a Jatka Příbram (34 Kč/kg). Na Moravě je cena většinou také na úrovni 34 Kč/kg.

-JS-