Hmyzí paradox

V médiích se objevila zpráva, že Penny Market jako první řetězec u nás, začal prodávat chléb s příměsí mouky ze cvrčků. Chleba by měl být výživnější a obsahovat víc vlákniny. Jak se to ale týká chovu prasat? Ukazuje to na nepružnost a často nesmyslnost politiky EU.

Pokud by totiž byl stejný chléb podáván prasatům, bude chovatel porušovat zákon. Hospodářským zvířatům nesmí být hmyz podáván. Sice se o změně tohoto nelogického nařízení diskutuje již dlouhou dobu, dosud se nic nezměnilo. A to i přesto že, u monogastrů je hmyz významnou součástí přirozeného jídelníčku.

Evropská unie již dlouho ignoruje biologické potřeby zvířat. Ačkoli se zaštiťuje snahou o zlepšení životních podmínek, nutí všežravce, aby se z nich stali vegetariáni. Masokostní moučky jsou již dlouhá léta zakázány a rybí moučky jsou pro vnitrozemské státy naprosto nedostupné. Trávicí trakt a biochemie monogastrů však nejsou přizpůsobeny čistě rostlinné stravě a je nutné do diety doplňovat syntetické aminokyseliny. Není vyloučené, že nedostatek živočišné bílkoviny hraje roli i v okusování ocásků.

-JS-