Ministerstvo se snaží posílit dotace pro chovatele prasat

O jednu miliardu na celkovou částku 3,05 mld. korun byly v letošním prvním pololetí posíleny finanční prostředky na národní dotace. Přesto Ministerstvo zemědělství pokračuje ve vyjednávání o dalším posílení jejich rozpočtu.

„Usiluji o další posílení současné částky 3,05 miliardy korun na tyto dotace, a to minimálně na úroveň roku 2017. Tehdy byla zhruba 3,5 miliardy. Přednost budou mít sektory, které čelí silným tržním výkyvům a poklesům cen. Největší částka půjde do Nákazového fondu, ze kterého se hradí vybrané preventivní úkony v chovech prasat a drůbeže. Prioritou bude dostat sazby na maxima schválená Evropskou komisí, a tedy na rozpočet přes jednu miliardu korun v tomto dotačním programu,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

„Věřím také, že se nám podaří vyjednat další posílení rozpočtu na národní dotace nad úroveň roku 2017. Vedle posílení Nákazového fondu bude sektor prasat podpořen dalšími finančními prostředky, které mohou chovatelé získat v rámci nově zavedeného dotačního programu v roce 2018 Zlepšení životních podmínek v chovu prasat,“ uvedl ministr Milek.

Zdroj: MZe