Cla na ocel a hliník budou mít ještě vážnější dopady

Již několik týdnů je maso dovážené z USA do Číny zatíženo 25 % clem. Důvodem jsou odvetná opatření za cla uvalená na ocel a hliník dovážená do USA. Čína však byla jen první ze zemí, která zareagovala. S malým zpožděním se nyní přidávají další - Mexiko, Kanada a Evropská Unie. Mexiko, které je druhým největším odběratelem amerického masa, dokonce ještě větším, než zmíněná Čína (která je v žebříčku číslem 3), zavedlo desetiprocentní clo a v průběhu července ho pravděpodobně zdvihne na 20%.

Kanada, která je čtvrtým největším odběratelem vepřového masa z USA, zatím, stejně jako EU, neřekla přesně, jakým způsobem odpoví na uvalení cel na ocel a hliník, ale jasně vyjádřila záměr nějaká odvetná opatření zavede.

Tři ze čtyř největších importérů vepřového masa hodlají zavést nějaká odvetná opatření. Chovatele prasat tak již dnes začíná budit ze snu noční můra vývoje cen ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Pokud se nepodaří vyjednáváními otupit odvetná opatření, mohlo by být pro celý sektor devastující.

Zdroj: Swineweb.com