Evidence antibiotik bude povinná

Boj proti rezistenci některých mikroorganismů vůči antibiotikům je v poslední době velkým tématem. Celá Evropa se snaží snížit jejich spotřebu a v mnoha zemích se to daří. Dánsko či Německo jsou z tohoto pohledu velmi známé. I Česká republika se ale může pochlubit dobrým výsledkem. Mezi lety 2010 a 2016 dokázala snížit objem antibiotik užívaných u hospodářských zvířat o 35%.

Situace je však v různých zemích velmi odlišná a spotřeba antibiotik v některých zemích zůstává velmi vysoká. Evropská unie proto rozhodla, že zavede povinné sledování objemu léčiv, které se užívají na jednotlivých chovech. Inspirovala se tím, že většina zemí, kde se podařilo spotřebu významně snížit, nějakou formu tohoto systému využívá.

V České republice již byl spuštěn systém sledování antibiotik u mléčného skotu a pokud bude schválen, bude podobný systém připravován v rámci projektu NAZV i u prasat. Zatím tedy není jasné, jak bude systém pro sběr informací o léčbě antibiotiky vypadat, ale jisté je, že EU očekává první data z takového systému nejpozději za pět let.

Zdroj: Pracovní skupina pro antimikrobika