Každé prase bude registrované

Snaha o zvýšení ochrany před africkým morem prasat, který se dál šíří v některých zemích Evropské unie, si vynucuje celou řadu změn. Kromě úsilí o radikální snížení stavů černé zvěře či diskusí o stavbách plotu na různých místech dopadá i na registraci chovů a jednotlivých zvířat. Až dosud existovala v evropské legislativě možnost, kterou ČR využila, že chovy s pouze jedním prasetem nemusí být registrovány.

Protože malé chovy jsou jedním z rizikových faktorů při šíření AMP, mění se právě pravidla registrace. Nejpozději od listopadu bude povinné, aby byla registrována veškerá prasata bez jakékoli výjimky. Sčítání prasat ve Zlínském kraji ukázalo, že se tento institut často zneužívá. V mnoha chovech bylo více prasat s tím, že podle tvrzení chovatelů každé náleželo jinému členu rodiny. Z tohoto pohledu je zpřísnění logické.

Na druhé straně opatření dopadne i na toho, kdo si koupí jatečné prase a chce si ho doma porazit. Pokud je alespoň několik hodin majitelem živého prasete, je chovatelem a měl by se registrovat. Dá se ale jen těžko předpokládat, že takový chovatel bude mít dostatečné znalosti a zájem plnit veškeré povinnosti - posílat informace o změně stavu apod. Aby v tomto směru nevznikly problémy, připravuje MZe systém, který bude tuto situaci řešit. Vznikne institut dočasného chovu, který automaticky vznikne při prodeji prasete a zanikne po určité době. Podobný způsob dočasné registrace již dnes existuje u ovcí a koz.

Zdroj: MZe