Proti okusování ocásků cestou necestou

Jednou z priorit, kterou si vytkla Evropská komise pro nejbližší dobu, je boj proti krácení ocásků. Již dnes je podle nařízení na ochranu zvířat možno krátit ocásky jen v případě, že chovatel prokáže, že v případě nekrácení vznikají zdravotní problémy způsobené okusováním.

Přes to je do nynějška snaha komise naprosto bezzubá. Podle jejích vlastních auditů je u 98,5% selat ocásek krácen. Situace je komplikovaná tím, že okusování je problémem s mnoha různými spouštěcími faktory. Může jimi být cokoli od problémů s krmivy, přes ventilaci, až po příliš vysoký počet prasat v kotci. Často proklamované zajištění materiálů pro obohacení prostředí (rozuměj slámy) není všelékem a je ověřeno, že co funguje v jednom chovu, nemusí fungovat jinde, a dokonce ani v témž chovu o dva měsíce později.

Kurióznost pokusů o jednoduché řešení složitého problému ukazuje snaha některých dánských chovatelů, kteří jsou přesvědčeni, že riziko je vyšší u zvířat, která ocasem nehýbou. Přestože vliv tohoto faktoru nebyl nikde prokázán, v některých stádech jsou taková zvířata selektována a vyřazována.

Mnohem serióznější a závažnější je odhad Dánského výzkumného centra pro chov prasat, které zveřejnilo, že pokud by chtěl chovatel zajistit takové podmínky, aby bylo s velkou pravděpodobností zajištěno, že k okusování nedojde, stálo by ho to 6,70€ u každého prasete. Největší část tohoto nákladu by šla na zvětšení prostoru (+2,50€) a na zvýšenou pracovní náročnost (+2,30€).

Zdroj: COPA/COGECA