Genovou manipulací proti PRRS

Již přibližně před rokem jsme informovali o tom, že jedna z ekonomicky velmi významných nemocí prasat, respirační a reprodukční syndrom (PRRS), by mohla být řešena pomocí genové manipulace. Vědci se pokusili z genomu zárodečných buněk prasat odstranit gen, který je zodpovědný za tvoření bílkoviny zvané CD163. Ta je místem, na něž se v organismu virus PRRS váže.

Nyní procházejí reálným testem zvířata, která touto genovou úpravou prošla. Dosavadní výsledky ukazují, že teoretický předpoklad skutečně funguje. Přestože byla pokusná zvířata záměrně vystavena viru, zůstala zdravá. V tomto okamžiku byla testována pouze jedním z kmenů a další pokusy tedy musí následovat, ale první výsledky jsou velmi slibné.

Pokud bude výsledek potvrzen, nic nebude bránit chovatelům v USA aby začali geneticky upravená zvířata chovat. Odolnost by totiž měla být geneticky fixována a pokud oba rodiče nebudou tvořit bílkovinu CD163, měli by být i jejich potomci odolní vůči PRRS.

Chovatelé v EU jsou v mnohem složitějším postavení, než jejich zámořští konkurenti. U potravinových zvířat nejsou jakékoli genové manipulace povoleny a metoda CRISPR, jež byla k "vystřižení" genu použita je na jejich pomezí. Věc tak není vůbec legislativně jasná. Velmi podstatný je i velmi konzervativní postoj velké části evropských spotřebitelů.

Zdroj: idnes.cz