Africký mor prasat stále hrozí

Laboratorní vyšetření u jednoho z šesti ulovených prasat divokých v katastrálním území Ostrata na Zlínsku (uvnitř ohradníků) svědčí o tom, že zvíře v minulosti prodělalo africký mor prasat (AMP), přežilo a virus se může stále v prostředí nacházet. Protilátky proti viru AMP u něj prokázalo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě v závěru minulého týdne. Ministr zemědělství Miroslav Toman a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád proto apelují na chovatele i uživatele honiteb, aby bezpodmínečně dodržovali stále platná mimořádná veterinární opatření a zásady biologické bezpečnosti.

Vývoj nákazy v jiných zemích, především ve východní Evropě, je důvodem k obezřetnosti. V posledních týdnech a měsících byly hlášeny nové případy z Maďarska či pomezí Ukrajiny a Rumunska. Výrazný počet nových případů hlásí sousední Polsko, kde se nákaza rozšířila i do oblastí, v nichž se zatím nevyskytovala.

Na tento vývoj reagují i místní vlády. Ta rumunská požádala o finanční podporu na řešení situace malých chovatelů a zvýšení biosecutrity jejich chovů. Bulharská informovala o tom, že na hranici s Rumunskem se již začíná stavět plot, který by měl zamezit migraci černé zvěře.

Zdroj: AK ČR, USBA.com