Po krátkém nádechu pokračují těžké časy

Pokles ceny jatečných prasat v Německu bohužel pokračuje. Vyhlášená cena se opět snížila o 4 centy a je tedy na úrovni 1,40€/kg JUT za tepla. Jedinou zemí, která se vymyká ze všeobecného negativního trendu, je Itálie, kde cena stoupla o 2 centy. Jinak se propad pohybuje od necelého jednoho centu ve Francii až po 6 centů v Belgii.

Situace z EU se přelila i k nám. Jatečná prasata ve třídách SEU se tak prodávala za 36,67 Kč/kg. V podstatě přesně se tak opakuje situace z loňského roku, kdy o týden později začal velmi rychlý pokles. Rozdíl však je v hladině, ze které se klesá. Loni začalo zlevňování na 44 korunách a na konci roku, po třech měsících poklesu končilo prakticky na stejné úrovni, na které je cena dnes.

Pro příští týden se objevují poměrně velké rozdíly. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod nechala cenu na 37 Kč/kg. Další jatka budou ale nabízet výrazně nižší ceny 35-35,50 Kč.

Samostatnou kapitolou je trh se selaty. Jasně se projevuje nejistota chovatelů, kteří nenakupují selata do výkrmu. Jejich cena proto prudce klesá. Extrémem je Holandsko, kde se cena selat dostala už pod úroveň 1€/kg (19,25€ za sele o hmotnosti 25 kg). Velmi nízká cena selat je ale i ve Francii (22€) a ve Španělsku (26€).

-JS-