V Německu je očekáván úbytek prasnic

Nařízení, která vstupují u našich sousedů v platnost výrazně zkomplikují život producentům selat. Zákaz kastrace bez anestezie, platný od počátku příštího roku, povinné změny rozměrů individuálních boxů pro prasnice a rozhodnutí o zkrácení období, po které v nich mohou být prasnice umístěny. To vše jsou věci, které budou komplikovat producentům selat život.

Možná největším problémem, který je ale trápí je nejistota. V některých spolkových zemích jdou zákonodárci ještě dále a je otázkou, zda se tím postup zastaví, nebo jestli se zpřísnění přenese i do zbytku Německa. Momentálně před chovateli stojí rozhodnutí, zda investovat tak, aby vyhověli zpřísňujícím se předpisům. Zároveň si ale nejsou jisti, zda v průběhu několika let nebudou nuceni k dalším přestavbám a investicím.

Toho, že se v brzké budoucnosti v Německu zřejmě zvýší poptávka po selatech, jsou si dobře vědomi Dánové, odkud se už dnes do Německa dováží 15 milionů selat ročně. Dál mírně navyšují stavy prasnic (+1,4% za poslední rok), aby byli schopni případný nový trh zásobit. Možností by se ale tento vývoj mohl stát i pro některé naše chovatele.

-JS-