Spotřeba vepřového mírně klesá

Knedlo vepřo zélo nebo vepřový řízek jsou pro nás národními jídly. To se odráží i na spotřebě vepřového masa. Podle informací Českého statistického úřadu tvoří v našem jídelníčku stále přibližně polovinu objemu. Vývoj však přináší v konzumaci masa poměrně velké změny.

Celková spotřeba masa v Česku se loni meziročně nezměnila - zůstala na 80,3 kilogramu na osobu. O půl kilogramu (tedy o 1,8 procenta) na 27,3 kg se však zvýšila spotřeba drůbežího masa. Konzumace vepřového masa naopak mírně klesla o 1,2 procenta. To v přepočtu na absolutní hodnotu odpovídá poklesu o půl kilogramu na osobu. Celková spotřeba vepřového tak byla 42,3 kilogramu, a hovězího 8,4 kg (-0,1%).

Již od padesátých let si v českém masném jídelníčku udržuje vepřové maso jasnou prioritu a stabilně představuje přibližně polovinu celkové spotřeby. V žebříčku dalších druhů mas však došlo k velkým přesunům. Hovězí maso neustále pomalu ztrácí na popularitě a jeho klesající objem nahrazuje drůbeží. To tvořilo v polovině minulého století přibližně jen pět procent zkonzumovaného masa, zatímco dnes je to již více než třetina.

Zdroj: ČSÚ