Náklady na výrobu rostou

Mezinárodní seskupení InterPig už léta sleduje náklady na výrobu vepřového masa v v mnoha evropských a dokonce i několika mimoevropských zemích. Poslední zpráva, která se týká roku 2018 a která byla zveřejněna před několika dny mluví o tom, že náklady rostly poměrně významně. Stalo se to navíc v době, kdy byly ceny prasat nejnižší za mnoho let.

Zpráva mluví o tom, že průměrné náklady ve sledovaných zemích EU se dostaly na 1,46€/kg JUT. To je o 4% více, než v roce 2017. Přitom ale rozdíly mezi zeměmi byly stále velmi vysoké. Nejnižší náklady vykázalo Dánsko (1,38€/kg) a Španělsko (1,39€/kg) a naopak nejvyšší Itálie s 1,88 €/kg JUT. Česká republika s 1,64 € zůstala v pásmu zemí s vyššími náklady jen mírně na Německem (1,60€). Velkou zásluhu na tom však měla kategorie "ostatní náklady" do které shrnují autoři náklady na inseminaci, obnovu stáda a veterinární náklady, do kterých jsou započítávány i úkony DDD. V této kategorii má Česká republika jednoznačně nejvyšší náklady z celé EU.

Důvodem rostoucích nákladů byla v roce 2018 cena krmiv. V průměru vzrostly o 9% a ani zlepšující se konverze nedokázala tento efekt eliminovat.

Zdroj: InterPig