Cena se odráží ode dna

Přesně podle odhadů analytiků se situace obrací. V minulém týdnu zřejmě ceny jatečných prasat v Německu našly své dno a rychlý pokles je vystřídán růstem. Pro příští týden tam bude platit cena 1,66 €/kg JUT za tepla, což je o šest centů více než v týdnu předcházejícím. Jedním z důvodů je zřejmě i to, že jatka a zpracovatelské podniky, které byly v Německu kvůli pandemii koronaviru mimo provoz, zahajují opět výrobu.

U nás přinesl poslední týden ještě výraznější pokles ceny než v předchozím období. Ve dvacátém týdnu roku 2020 dostávali chovatelé v průměru již jen 40,92 Kč/kg. To znamená pokles o více než dvě koruny v porovnání s předchozím týdnem a dokonce 5,36 Kč za poslední tři týdny. Poprvé od začátku roku tak chovatelé prodávají levněji než ve stejné době loni.

Pozitivní signál z Německa se však již projevil i u nás a alespoň některá jatka přidala na ceně. Kostelecké uzeniny, Jatka Český Brod a Blovice nabízejí na příští týden 42 Kč/kg. Jatka Příbram vyhlásila základní cenu 41 Kč a moravská jatka se pohybují v rozpětí 39-40 Kč.

-JS-