Nečitelný trh bez pohybu

Evropský trh s jatečnými prasaty zůstává naprosto bez pohybu. Vypovídají o tom jak vyhlášené ceny pro příští týden, tak i rekapitulace vývoje cen za týden uplynulý. Vyhlášené ceny zůstávají na 1,66 €/kg v Německu a 11,10 DKK/kg v Dánsku. Tak jako v minulém týdnu jsou jedinými zeměmi s významnějším pohybem Španělsko a Itálie, kde se cena pomalu zdvihá a dohání tak ztrátu, kterou způsobil extrémní propad.

I v České republice zůstávají ceny jatečných prasat prakticky bez pohybu. Ve srovnání s minulým týdnem došlo jen ke kosmetickému, čtrnáctihaléřovému, poklesu ceny. Letošní rok tak bude již třetím rokem v řadě, kdy se cena vyvíjí naprosto neobvyklým způsobem. Do druhého pololetí vstoupí cena o 20% nižší, než byla na počátku roku. Přitom obvykle bývají právě letní měsíce vrcholem ceny. Jakékoli dlouhodobější prognózy jsou velmi obtížné. Vývoj poptávky, který rozhoduje o ceně, nelze odhadnout a obvyklé scénáře neplatí.

Z krátkodobého pohledu je situace mnohem jasnější. Poklidné obchodování se dá očekávat i v příštím týdnu. Všechna jatka nechávají vyhlášené ceny beze změn.

-JS-