Trh se uklidnil

Středeční vyhlášení nové ceny v Německu nepřineslo žádnou změnu. I v dalších sedmi dnech se budou jatečná prasata u našich západních sousedů prodávat za 1,47 €/kg JUT za tepla. Vývoj cen na burzách v uplynulém týdnu však dával důvody k mírnému optimismu. V Belgii, Itálii a Polsku se cena mírně zdvihala (2-4 centy). Naopak ke zlevňování nedošlo nikde. Dalšímu posilování cen brání velká nabídka jatečných prasat, která se nahromadila v době uzavření německých jatek Tonnies ve Rhedě. Ta jsou v provozu a plánují navýšit porážky, což by konečně mohlo ukončit přebytek jatečných prasat.

Na našem trhu se cena jatečných prasat v minulém týdnu prakticky neměnila. Vzrostla o pouhých 7 haléřů. Došlo tak sice k uklidnění, ale cena zůstává více než dvě koruny pod hranicí 40 Kč/kg. Je tak hluboko pod loňskou cenou (44,43 Kč) i pod dlouhodobým průměrem (42,03 Kč).

Letošní cena tak zůstává lepší než v předchozích letech už jen v jediném parametru (který je však ze všech nejdůležitější) - průměr ve třídách SEU od počátku roku odpovídá 44,05 Kč/kg. Lepší byl průměr ve 31. týdnu jen v roce 2014 - a to navíc o pouhých o 6 haléřů.

Pro příští týden se zdá, že bude klid na trhu prodloužen. Většina jatek nechává cenu beze změny. V Kosteleckých uzeninách a Jatkách Český Brod bude platit 39 Kč/kg, v Jatkách Příbram 38 Kč/kg a ve většině ostatních potom 37 Kč.

-JS-