Čína na cestě k zotavení

Poprvé po dlouhé době oznámil Čínský statistický úřad, že se produkce vepřového masa zvýšila. Zatím se tato informace týká jen třetího čtvrtletí, v němž bylo, v porovnání s loňským třetím kvartálem, vyprodukováno o 18% vepřového masa více. Ačkoli se může zdát, že jde o obrovský nárůst, jedná se jen o první náznak. Celkový propad výroby proti době před AMP je totiž o více než polovinu.

Pokud budeme posuzovat celý dosavadní průběh roku, pak stále ještě dochází k poklesu. V průběhu prvních devíti měsíců letošního roku bylo poraženo o 12% a výroba vepřového masa klesla o 11%. Třetí čtvrtletí je tak jen první známkou zotavení, která nemusí být dalším vývojem potvrzena. Africký mor prasat se totiž stále v čínských chovech objevuje, i když ne tak často jako v loňském roce.

Z celkového pohledu je ale jasné, že k růstu výroby dříve nebo později dojde. Podle vládních informací bylo v průběhu prvního pololetí otevřeno více než 12 tisíc nově vybudovaných velkých podniků a dalších 13 tisíc znovuotevřeno po repopulaci způsobené AMP.

Zdroj: Swineweb.com