Koronavirus je horší než mor

Koktejl koronavirové pandemie a afrického moru znamená pro chovatele prasat obrovskou spoustu problémů a jen obtížně se odlišuje, která z obou nemocí má větší dopad. Shodou oklností v tomto okamžiku obě nemoci nejvíce tíží Německo. Mohlo by se zdát, že po záchytu AMP u našich západních sousedů a uzavření exportu do Číny se bude obtížně hledat odbyt pro vepřové maso. Situace je však naprosto jiná. Porážkové kapacity jsou díky karanténám způsobeným koronavirem redukovány o 15-20%.

Zatímco v běžný pracovní týden bylo v Německu loni poráženo 980 tis. prasat, nyní je to jen 820 tisíc kusů. Podobná situace již trvá více než měsíc a přebytek neporažených prasat se podle odhadu analytiků vyšplhal již nad hranici 600 tisíc kusů. Podobná situace v průběhu jara vedla k tomu, že bylo v USA přímo v chovech utraceno 7-10 milionů prasat. V Německu to však legislativa neumožňuje. Chovatelé proto hledají náhradní objekty, kde prasata alespoň nouzově ustájit. Hlavním problémem v současnosti je, jak zprůchodnit jatka.

Vzhledem k tomu, že Němci jsou hlavním odběratelem selat z Dánska a Holandska, projevuje se německý problém také v těchto zemích. Především v Nizozemí je propad cen obrovský a i přes snahu přesměrovat alespoň část selat do Španělska, skončí celá řada jejich producentů. Odhaduje se, že v příštím roce budou stavy nizozemských prasnic o 70 tisíc kusů nižší. Z dnešního pohledu je tedy bezesporu mnohem větším problémem COVID.

Zdroj: Pracovní skupina k vepřovému masu, COPA-COGECA