Rekord pro maloobchody, smutek u chovatelů prasat

Asi tak by vypadal popis letošního července v jedné větě. Zatímco postupný pozitivní vývoj ceny jatečných prasat se zlomil a zamířil opět do hlubin, spotřebitelských cen vepřového masa se to opět nedotklo. Podle výsledků šetření českého statistického úřadu je výsledkem rekordní zvýšení marže obchodníků.

Pokud odečteme DPH, pak byla spotřebitelská cena kýty bez kosti na pultech maloobchodů v průměru za 118 Kč/kg (139 Kč včetně DPH). Přitom zpracovatelé masa prodávali kilogram téhož masa za 77 korun. To představuje rozdíl 41 korun na každém kilogramu. To je historicky nejvyšší marže od roku 2013 kdy bylo zahájeno sledování cen v tomhle formátu.

Přitom až do roku 2016 byl obvyklý rozdíl mezi nákupem a prodejem kýty bez kosti okolo 20 korun. Za posledních pět let se potom zdvojnásobil. Dobře patrné je to i na rozdělení ceny vepřového masa v celé vertikále. Zatímco v roce 2013 byl podíl chovatelů prasat na konečné ceně 37%, v roce 2020 už to bylo jen 29%. Přesně o to, co ztratili chovatelé si polepšil sektor maloobchodu.

Zdroj: ČSÚ