Nevládní organizace jsou proti plánům komise

České zemědělské organizace vyzvaly europoslance, aby odmítli části ekologické strategie nazvané Od vidlí po vidličku (Farm to fork strategy). Obávají se zdražení a snížení produkce potravin. Pod dopis europoslancům se podepsali představitelé Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Potravinářské komory ČR a Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a Slovenské poľnohospodárské a potravinárské komory. Hlasovat o strategii by měl Europarlament zhruba za týden.

Mnoho návrhů ve strategii je podle zemědělců ve vzájemném rozporu. Příkladem je cíl snížení emisí metanu z chovů. To povede ke snížení stavů hospodářských zvířat. Zároveň tak vznikne vyšší potřeba dodání živin do půdy formou umělých hnojiv. Jiný cíl ale stanovuje snížení spotřeby těchto hnojiv. Hrozí tak nejen ztráta úrodnosti, ale i ztráta organické hmoty, a tím poškození zemědělských pozemků.

Podle dopadové studie, kterou zpracovala USDA (Americké federální ministerstvo zemědělství) by realizace plánů zahrnutých do Zelené dohody a strategie Farm to fork vedla k razantnímu snížení objemu zemědělské výroby v EU, zvýšení cen a zhoršení celosvětové dostupnosti potravin. I přes opakované požadavky, Evropská komise obdobnou dopadovou studii vlastních plánovaných kroků nepředstavila.

Zdroj: AK ČR