Mor prasat potvrzen v Itálii

Další země Evropské unie padla za oběť africkému moru prasat. První pozitivní uhynulý divočák byl ohlášen 6. ledna a od té doby počet nálezů rychle stoupá. K dnešnímu dni je jich potvrzeno již sedm. Ve všech případech se jedná o uhynulé divočáky. Chovatelé prasat v oblasti se obávají zavlečení nemoci do chovů a v oblasti byla proto vyhlášena velmi přísná bezpečnostní opatření. Vedle zákazu přesunů zvířat a intenzivního hledání uhynulých divočáků již probíhají i porážky zvířat v malochovech v celé rizikové oblasti.

Všechny nálezy se koncentrují severně od Janova, v horách na hranicích provincie Piemonte. Blízkost Sardínie, která je již dlouhá léta africkým morem prasata zamořená, by evokovala myšlenku, že jde o virus rozšířený odtud. Genetická analýza ukázala však ukázala, že původ viru je jiný. Jedná se o virus, který momentálně postupuje Evropou směrem k západu.

Ačkoli je zdroj viru neznámý, je možno odhadovat, že přicestoval po silnici spolu s nákladem z jiné části Evropy. V blízkosti nálezů je dvojice dálnic, které vedou do Janova, velmi frekventovaného evropského přístavu.

Zdroj: COPA/COGECA