Poslední dny na podání žádosti

Jen do konce ledna je termín pro podání žádosti o dva dotační programy u prasat. Jedná se o oba tituly z "Nákazového fondu": repopulace (8.F.a.) a ozdravování (8.F.d.).

Podporu na ozdravování (8.F.d.) přitom využívá většina chovatelů prasat. Žádost bude základem pro výplatu zálohy ve výši 50% maximální sazby, tedy 500 Kč na jedno ozdravované místo. Je však třeba upozornit, že žádost musí podat všichni, tedy i ti, kdo by zájem o výplatu zálohy zájem něměli. Volit si, zda má chovatel o zálohu zájem nebo ne, totiž není možné. Je součástí nastaveného systému. Kdo by nepodal žádost do konce ledna, nebude mít možnost čerpat z dotačního titulu vůbec.

Druhý dotační titul se týká mnohem užší skupiny. Do repopulací (8.F.a.) se zapojilo jen 8 chovů. V případě tohoto dotačního titulu se žádost podává až po ukončení celého procesu repopulace. Pokud by chov nestačil podat žádost do 31. ledna, musel by počkat až na konec dalšího kola a žádost podat až tam. V případě repopulací by to však tentokrát netrvalo rok. Aby se sjednotily termíny obou programů, bude dotační období tentokrát zkráceno a další možnost žádat o prostředky z tohoto programu bude už v říjnu.

SCHP