Vakcína proti moru se snad blíží

Africký mor prasat je jedním z nejdůležitějších hnacích sil v současném mezinárodním obchodu s vepřovým masem. Podle dosavadního vývoje se zdá, že jedinou možností, jak se s tímto onemocněním vypořádat, je vakcinace. Černá zvěř, která je jedním z důležitých přenašečů, je totiž v celé Evropě přemnožená.

Ačkoli se již objevila celá řada informací o možných vakcinách proti africkému moru prasat, dosud nebyla žádná schválená pro rutinní používání. Některé neschválené prý dokonce způsobily v Číně další rozšíření AMP. Zlomem by se mohla stát vakcína, která je vyvíjena pod křídly USDA již od konce roku 2019, kdy se podařilo genovou manipulací s původním kmenem AMP získat první slibné výsledky.

Mezi vývojem vakcíny a jejím schválením je však dlouhá cesta, kterou se postupně vývojáři prokousávají. Veškeré testy však zatím ukazují, že jsou na správné cestě a vakcína by mohla být k dispozici poměrně brzy. Navíc se podařilo vytvořit i její oronasální variantu. Kromě přímé injekční aplikace, která je vhodnější pro domácí prasata, by tak mohla být aplikována ve formě návnad. Tak by bylo možno zajistit plošnou vakcinaci divokých prasat.

Zdroj: PigProgress