Prasata už nezlevňují

Razantní pokles německé vyhlášené ceny se zastavil. Nový základ pro výpočet cen je stále 1,48 €/kg JUT za tepla. Zatímco minule zlevňovalo Německo a Dánsko se drželo beze změny, tentokrát se situace obrátila a dánská cena se snížila o 60 ore (8 centů). Tak jako obvykle, i tentokrát se drtivá většina evropských zemí podřídila trendu z Německa a ceny na burzách se v průběhu týdne snižovaly. Jediným, kdo si udržel optimistický pohled je Itálie, kde prasata zdražila o 2 centy.

Ačkoli se v minulém týdnu čekala reakce na propad cen v Německu, jatečná prasata u nás stále ještě mírně zdražovala. Dostala se na 39,40 Kč/kg, což je nejlepší cena od začátku loňského srpna. V týdnu, který právě končí, se však již situace obrátila a cena klesla. Statistiky však zatím nejsou k dispozici.

Průměrná cena od začátku roku se stále posunuje vzhůru tempem přibližně 20 haléřů týdně. Po 24 týdnu byla 34,75 Kč/kg JUT.

Pro příští týden se situace uklidňuje i na našich jatkách. Jatka Český Brod sice snižují cenu o korunu, ale tím se jen srovnávají s jatkami, které to udělali už v minulém týdnu. Ostatní ceny nemění, takže se v České republice prodávají prasata za 37-39 Kč/kg.

-JS-