Africký mor prasat není hlavním problémem

Sousední Německo ohlásilo další rozšíření viru afrického moru prasat. Tentokrát pronikl už i do chovů domácích prasat. Potvrzuje se, že velkým rizikem jsou záhumenkové chovy a biochovy. Právě do těchto kategorií totiž patří všechni tři postižení. Ve dvou případech to jsou chovy se dvěma a čtyřmi prasaty, třetí pozitivní farma měla přibližně 400 zvířat a patřila do kategorie organických chovů.

Podle informací přímo z Německa se ale tenhle nepříznivý vývoj vůbec neprojevuje v obchodování s vepřovým masem. Pro země, které uznávají regionalizaci a z Německa až dosud maso odebíraly, se nic nemění. Všechny tři pozitivní záchyty se totiž nacházejí v oblastech, které byly již dřív označeny jako zamořené. Exportu ze západního Německa se tak nedotýkají. Naopak země, které regionalizaci neuznávají, zakázaly dovoz z Německa už v loňkém září.

Pro naše chovatele však jde o další varování. Konec léta je obvykle dobou největšího šíření AMP. Pozitivní nálezy se stále objevují přibližně 40 kilometrů od naší severní hranice. Je proto třeba udržovat biosecurity na maximální možné úrovni.

Zdroj: Working party COPA/COGECA