Antikoncepcí proti moru

Přemnožená černá zvěř bývá zmiňována jako hlavní důvod, proč není možné zastavit postupné šíření afrického moru prasat. Většina Evropy je totiž divokými prasaty doslova zaplavená. Jsou často k vidění dokonce i v okrajových částech měst.

U nás je odhadováno, že na každém kilometru čtverečném žije 5-10 divočáků. Podle epidemiologů by běžnému šíření moru v populaci černé zvěře zabránila hustota přibližně 0,5 kusu/ km čtverečný. Dosáhnout redukce počtu zvířat pomocí lovu je naprosto nereálné. Motivace prostřednictvím zástřelného pomáhá zvýšit lov řádově o 20%. Přitom by k dosažení cílového stavu bylo třeba lovit pětinásobně víc.

Variantou k lovu je kontrola populace prostřednictvím snížení plodnosti. Divoká prasata jsou totiž nejplodnějším druhem spárkaté zvěře. Každá bachyňka a bachyně, která se dožije jara přispěje svými 7-8 selaty. Na trhu USA se objevil přípravek s názvem HogStop, který je vyroben pro použití v krmítkách pro divočáky. Pokud je jím kanec krmen pouhých pět dnů, sníží se jeho plodnost o 60%. Přípravek je přitom podle výrobce tvořen pouze přírodními látkami, které se dostávají pouze do varlat a způsobují změny v morfologii a motilitě spermií. Přípravek je povolen prozatím v USA, ale výrobce jedná o povolení i v Evropě.

Zdroj: NationalHogFarmer