Polské maso šokovalo veřejnost

Médii otřásla zpráva o tom, že Lidl musí stáhnout z prodeje 17 tun mletého masa dovezeného z Polska, kvůli 60 krát překročenému limitu reziduí antibiotik. Svaz chovatelů prasat neustále informuje veřejnost o bezpečnosti českého vepřového. Zákazníci však stále slyší zejména na cenu produktu a upřednostňují ji před kvalitou.

Je smutnou pravdou, že do ČR se dováží polovina potřebného masa, a drtivá většina ho přichází ze zemí s mnohem vyšší spotřebou antibiotik, než jaká je u nás. Naše velmi přísná pravidla, která zahrnující předepisování antibiotik, jejich aplikaci i následnou kontrolu, nás sice mohou mnohdy trápí. Jejich dodržování nás stojí spoustu času úsilí a často i peněz. Na druhé straně ale díky nim můžeme s klidným svědomím říci, že české vepřové je naprosto bezpečné.

Aby negativní zpráva o polském vepřovém mase s antibiotiky nepoškodila image masa vyprodukovaného u nás, vydal Svaz chovatelů prasat tiskovou zprávou, která vše, co bylo výše uvedeno vysvětluje široké veřejnosti a zaslal ji médiím.

Ačkoli se zdá, že jde „o boj s větrnými mlýny“ SCHP věří, že má tato práce výsledky a pozitivní dopad na české zemědělce, kteří čelí jako neoprávněné kritice.

SCHP