Výroba v EU stále láme rekordy

Evropská data ukazují, že v první polovině roku výroba vepřového masa v EU výrazně stoupla. Stalo se tak především v hlavních produkčních zemích, jako jsou Španělsko (+4.1%), Nizozemí (+9.9%), Dánsko (+10%), Polsko (+5.7%) a Itálie (+11%). Jde částečně o důsledek problémů s COVID-19, které snížily v roce 2020 porážky a část jich přesunuly do letoška, ale také za to může záměrné navyšování stavů s cílem produkovat vepřové na vývoz do Číny.

Jedinou z významných zemí, kde již letos produkce klesá, je Německo (-1.2%). Celková produkce EU za první pololetí se zvýšila o 4,1%. Nízká cena jatečných prasat a růst nákladů by se však měl projevit již ve druhém pololetí a podle odhadů by za celý rok měla produkce stoupnout jen o 0,6%.

Další ochlazení se pak očekává v příštím roce. Již v červnu byl při statistickém sčítání zvířat zjištěn pokles stavů prasnic o 1,4%. V Německu či Holandsku však tento propad dosahuje úrovně až 8%.

Zdroj: Eurostat