Africký mor prasat je trpělivý protivník

Africký mor prasat ohrožuje dnes už chovatele po celém světě. Jeho šíření se zdá být nezastavitelné. Je rozšířen v Asii, Oceánii, Evropě a velmi hlasitě klepe na dveře Spojených států amerických. Navíc i tam, kde se na chvíli zdálo, že se ho podařilo zvládnout, se znovu prosazuje. Příkladem jsou Čína a Rusko.

Čína sice dokázala znovu navýšit stavy, které AMP zdecimoval. Ale momentální stav je takový, že se každou chvíli objeví nové pozitivní chovy a zároveň se šíří genotyp 1, který sice není tak virulentní, ale přesto představuje obrovské riziko, protože nákaza probíhá mnohem skrytěji.

V Rusku jde o jiný scenář. V poslední době se znovu zvyšuje počet farem, do kterých byl virus zavlečen a zdá se, že většina těchto ohnisek má společného jmenovatele - člověka. Po mnoha měsících, kdy byla biosecurity vystupňována na maximum a nákazu se zdánlivě podařilo zvládnout, pozornost (a spolu s tím samozřejmě i úroveň biosecurity) polevila. Výsledkem je další vlna šíření. Poslední velkou obětí je chov s téměř 14 tisíci zvířaty, který patří ke gigantu Miratorg.

Zdroj: PigProgress