Pozdní zapuštění může prospět

Spousta chovatelů to zná. Prasnička po prvním, velmi povedeném vrhu, se při druhém propadne mezi nejhorší zvířata ve stádě. Důvod je jednoduchý. Prasničky, které stále ještě tělesně dospívají, spotřebují na uživení velkého vrhu příliš mnoho energie a vlastního rezervního tuku. Dostanou se proto do eroscentra příliš hubené. Sice zabřeznou, ale špatná kondice se zásadně podepíše na zahnízdění vajíček a výsledkem je špatný vrh.

Velmi dobré výsledky přitom popisují někteří veterináři s velmi prostým opatřením. Pokud je prasnička po prvním vrhu hubená, pomůže vynechání první říje, která nastupuje po šesti až osmi dnech. Odpočinek do dalšího cyklu pomůže s rekonvalescencí takových zvířat, kterých při dobrém managementu chovu není mnoho (přibližně 5%). Jedenadvacet neproduktivních dní je sice zátěží běžných reprodukčních statistik, ale při ekonomické kalkulaci je více než vyváženo mnohem úspěšnějšími druhými vrhy a delším produktivním životem prasnice.

Opatření je velmi jednoduché a kromě neproduktivních dní nevyžaduje žádné dodatečné náklady. I pro ošetřovatele jsou navíc zvířata snadno identifikovatelná - prasničky po prvním vrhu se špatnou kondicí.

Zdroj: PigHealthToday.com